Domowy jogurt mleczny – wychodzi gęsty i ma naturalny smak.
898
Umieść mleko o temperaturze pokojowej w rondelku i doprowadź do wrzenia. Gotować przez 10-15 minut. Zdjąć mleko z kuchenki. Pozostawić mleko do ostygnięcia do temperatury około 50°C. Najlepszym sposobem sprawdzenia temperatury jest użycie termometru kuchennego.
Rozdzielić mleko do słoików. Z każdego słoika wyjąć łyżkę stołową mleka i przelać do osobnej miski.
Dodaj drożdże do miseczek. Dobrze wymieszać. Ponownie wymieszać. Nałożyć zakrętki na pojemniki. Delikatnie zamknąć słoiki. Aby utrzymać słoiki w cieple, przykryj je ręcznikiem. Pozostawić na noc do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Jogurt będzie gotowy do spożycia następnego dnia rano.
Jogurt można wykorzystać do przygotowania śniadania z musli i płatków. Można z niego przyrządzić smoothie. Domowy jogurt mleczny można również wykorzystać z dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi.
Warto spróbować. Daj mi znać, co o tym myślisz. Może masz pomysł na inne zastosowanie domowego jogurtu mlecznego?