Sprawdzony przepis na przepyszne ciasto kakaowe z masą budyniową
671
Chcesz zabłyszczeć wśród znajomych? A może chciałbyś urozmaicić rodzinne spotkanie wyjątkowym deserem? Przepyszne ciasto kakaowe z masą budyniową przypadnie do gustu każdemu i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Dodatkowo jest szybkie i proste w przygotowaniu!
Masa kakao:
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kakao
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy w garnuszku, po czym odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
3/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
masa kakao
Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę, powoli i stopniowo dosypując cukier. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym żółtku. Następnie, mieszając ciasto, wlewamy cienką strużką ostudzoną masę kakaową.
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łopatką, aż powstanie gładka masa.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24/35 cm i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie płaskie części.
Masa budyniowa:
2 budynie bananowe
600 ml mleka
5 łyżek cukru
250 gr masła
polewa czekoladowa
Budyń, mleko i cukier mieszamy w garnuszku gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony budyń ucieramy z masłem. Tak przygotowaną masą przekładamy nasze ciasto, wcześniej nasączywszy je wodą z sokiem z cytryny lub ponczem z herbaty. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.