Sprawdzony przepis na przepyszne ciasto kakaowe z masą budyniową

Chcesz zabłyszczeć wśród znajomych? A może chciałbyś urozmaicić rodzinne spotkanie wyjątkowym deserem? Przepyszne ciasto kakaowe z masą budyniową przypadnie do gustu każdemu i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Dodatkowo jest szybkie i proste w przygotowaniu!

Masa kakao:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy w garnuszku, po czym odstawiamy do ostudzenia.

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • masa kakao

Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę, powoli i stopniowo dosypując cukier. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym żółtku. Następnie, mieszając ciasto, wlewamy cienką strużką ostudzoną masę kakaową.
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łopatką, aż powstanie gładka masa.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24/35 cm i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie płaskie części.

Masa budyniowa:

  • 2 budynie bananowe
  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 250 gr masła
  • polewa czekoladowa

Budyń, mleko i cukier mieszamy w garnuszku gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony budyń ucieramy z masłem. Tak przygotowaną masą przekładamy nasze ciasto, wcześniej nasączywszy je wodą z sokiem z cytryny lub ponczem z herbaty. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.

Voilà! Ciasto gotowe do podania! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!