Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy w garnuszku, po czym odstawiamy do ostudzenia.
Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę, powoli i stopniowo dosypując cukier. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym żółtku. Następnie, mieszając ciasto, wlewamy cienką strużką ostudzoną masę kakaową.
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łopatką, aż powstanie gładka masa.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24/35 cm i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie płaskie części.
Budyń, mleko i cukier mieszamy w garnuszku gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony budyń ucieramy z masłem. Tak przygotowaną masą przekładamy nasze ciasto, wcześniej nasączywszy je wodą z sokiem z cytryny lub ponczem z herbaty. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.