Ta pomysłowa sałatka zaskoczy twoich gości. Kalafior i ogórek to smakowite, a przy tym zdrowe połączenie

Kalafior to cenne źródło różnych składników odżywczych.

Zawiera on między innymi sporą dawkę magnezu, błonnika oraz kwasów omega-3. Powinien stanowić ważny element diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż jego właściwości wzmacniają odporność.

Wiele osób nie przepada za smakiem gotowanego kalafiora. Jeśli ty również do nich należysz, przekonaj się, że warzywo doskonale smakuje na surowo. Ten przepis zachwyci też z pewnością fanów kalafiora i pozwoli im odkryć nowe możliwości jego podawania. Oto banalna w wykonaniu, ale wyjątkowo smaczna sałatka kalafiorowo-ogórkowa.

Składniki

  • 400 g kalafiora
  • 3 ogórki konserwowe
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku – sól, świeżo mielony pieprz, świeży koperek

Przygotowanie

Umyj kalafiora, podziel go na mniejsze porcje,

a następnie zetrzyj na tarce.

Ogórki pokrój w małą kostkę.

Kilka gałązek koperku drobno posiekaj. W małej miseczce przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z majonezem i czosnkiem pokrojonym drobno lub przeciśniętym przez praskę.

Do dużej misy wsyp kalafiora i ogórki. Składniki polej sosem i posyp koperkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku i jeszcze raz zamieszaj.

Sałatka jest gotowa. Możesz podać ją do obiadu, na przykład z pieczenią lub jako dodatek do dań z grilla. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!