To mięsko w stylu kapitańskim z piekarnika znika z talerzy w 5 minut – chwilka roboty i każdy się zajada

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, nie ściągając z ognia.

Gdy zobaczysz białą pianę, dolej zimne mleko, posól i nadal gotuj mieszając. Gdy dojdzie do wrzenia, bezzwłocznie zdejmij sos z ognia. Mięso pokrój na kawałki, cebulę na pierścienie a ziemniaki w plastry. Na tarce zetrzyj ser.

Naczynie żaroodporne natłuść olejem roślinnym. Ułóż jedną warstwę cebuli, na niej doprawione lekko mięso. Na wierzchu umieść równo rozłożone plasterki ziemniaków. Całość polej przygotowanym wcześniej beszamelowym sosem i posyp startym serem.

error: Treść zabezpieczona !!