200 ml kefiru, kapusta, 1 jajko: 15 minut i możesz zjeść tą pyszną przekąskę
749
Kapusta to jedno warzywa, które kochają Polacy. Kapusta nie tylko zachwyca smakiem, ale również, bogatym źródłem witamin i minerałów, przez wzmacnia nasza odporność i cały organizm.
Przedstawiam przepis na super szybkie i pyszne packi z kapustą. Tym daniem zaskoczysz każdego łasucha. Jest propozycja na tani i niezbyt wysokokaloryczny posiłek.
Placki są lekkie, chrupiące to ziemska przekąska również dla wegan. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wypróbuj koniecznie ten przepis.
Składniki
400 g kapusty
3-4 łyżki mąki
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml kefiru
cebula
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę obrać z wierzchni liści i poszatkować. Kapustę przekładamy na durszlak, solimy, pozostawiamy na pewien czas, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Na grubych oczkach tarki zetrzyj cebule i dodaj do kapusty. Do warzyw dodaj jajko, mąkę, kefir, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj.
Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania. Ciasto odstaw na kilka minut, aby składniki mogły się lepiej połączyć.
Na rozgrzaną patelni wlej olej, za pomocą łyżki stołowej uformuj placki. Smaż je 3 minuty po obu stronach, aż uzyskają złoty kolor.
Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki można podawać z ziemniakami i dodatkiem ulubionego sosu lub kwaśnej śmietany.