200 ml kefiru, kapusta, 1 jajko: 15 minut i możesz zjeść tą pyszną przekąskę

Kapusta to jedno warzywa, które kochają Polacy. Kapusta nie tylko zachwyca smakiem, ale również, bogatym źródłem witamin i minerałów, przez wzmacnia nasza odporność i cały organizm.

Przedstawiam przepis na super szybkie i pyszne packi z kapustą. Tym daniem zaskoczysz każdego łasucha. Jest propozycja na tani i niezbyt wysokokaloryczny posiłek.

Placki są lekkie, chrupiące to ziemska przekąska również dla wegan. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wypróbuj koniecznie ten przepis.

Składniki

  • 400 g kapusty
  • 3-4 łyżki mąki
  • jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml kefiru
  • cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę obrać z wierzchni liści i poszatkować. Kapustę przekładamy na durszlak, solimy, pozostawiamy na pewien czas, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Na grubych oczkach tarki zetrzyj cebule i dodaj do kapusty. Do warzyw dodaj jajko, mąkę, kefir, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj.

Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania. Ciasto odstaw na kilka minut, aby składniki mogły się lepiej połączyć.

Na rozgrzaną patelni wlej olej, za pomocą łyżki stołowej uformuj placki. Smaż je 3 minuty po obu stronach, aż uzyskają złoty kolor.

Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki można podawać z ziemniakami i dodatkiem ulubionego sosu lub kwaśnej śmietany.

Danie to możemy serwować na obiad lub kolację.

error: Treść zabezpieczona !!