Zdrowe, pełne smaku i składników odżywczych sałatki. Oto nasze propozycje na lekki i bardzo smaczny posiłek w wiosenne dni.

Wyśmienita, dietetyczna sałatka z kapusty dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Można jeść ją rano i  wieczorem, bez strachu o zbędne kilogramy.

Potrzebujesz szybkiego przepisu na smaczne danie dla całej rodziny? Sałatka z kapusty z pewnością Ci zasmakuje. Przedstawiamy aż dwie sałatki, które urozmaica Twoje menu oraz pozwolą zachować Ci wymarzona figurę.

Sałatka z kukurydza i jabłkiem

Składniki:

  • zielone jabłko – 100 g
  • kapusta – 400 g
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • drobno pokrojony koperek
  • kukurydza konserwowa
  • jogurt naturalny 3-4 łyżek
  • ogórek sałatkowy – 1 sztuka
  • przyprawy i sól

Sposób przygotowania:

Najpierw pokrój kapustę w drobne plasterki. Ogórka również umyj i pokrój w cienkie plastry i w paski, a potem przełóż do miseczki. Obierz jedno jabłko, a następnie pokrój je oraz polej sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj posiekany koperek, kukurydzę oraz sól i przyprawy. Smacznego!

Sałatka z kolendrą i jajkami

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki
  • gałązki kolendry i kopru – 2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • musztarda – 1- 2 łyżeczki
  • śmietana – 3 łyżeczki
  • kapusta – 400 g
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Najpierw pokrój ogórka i kapustę w ten sam sposób jak w przepisie na pierwszą sałatkę. Dodaj posiekaną drobno kolendrę oraz koperek. Ugotuj jajka na twardo. Żółtka i białka pokrój na drobne kawałki, potem wszystko rozgnieć widelcem. Dodaj do masy jajecznej sól i przyprawy, pieprz, śmietanę oraz musztardę. Wymieszaj dokładnie składniki. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!