Smaczna kapusta kiszona w 3 dni. Unikalny przepis od mojej babci. Już nie zjem sklepowej
Już w ciągu trzech dni możesz sam przygotować słoik domowej, smacznej i bardzo zdrowej kapusty!
Kapusta kiszona od lat króluje na polskich stołach. Jest stosunkowo tania i słynąca z opinii ciężkostrawnej. Jednak nie każdy wie ile cennych składników w sobie posiada. Zawiera bardzo dużo witamin, w tym głównie witaminę C, która zwiększa odporność, co jest niezbędne dla naszego organizmu w okresie jesienno-zimowym .
Zawiera też inne cenne właściwości takie jak wchłanianie żelaza, skutecznie chroni przed przeziębieniami i grypami oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Produkt ten jest bogaty błonnik, pektynę, magnez, potas, wapń, siarkę i żelazo oraz w wiele witamin z grupy B. Na skutek fermentacji zawiera również kwas mlekowy oraz dobre bakterie, które regulują florę bakteryjną.
Dzięki swoim właściwościom kapusta kiszona wspiera funkcjonowanie organizmu, pomaga zwalczać różne dolegliwości a także walczy z nadwagą.
Przygotowanie takiej kapusty nie wymaga wiele pracy i produktów,a przygotowana w sposób naturalny zawiera najwięcej wartości zdrowotnych i leczniczych, więc do dzieła! Dorosła osoba powinna ją jeść codziennie w ilości min. 100 gramów.
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania sałatki:
- słoik 3 litrowy – 1 sztuka
- świeża kapusta – 2,5 kg
- marchewki – 1 sztuka
- liście laurowe – 3 sztuki
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania solanki:
- woda – 0,5 l
- sól – 2 łyżki
Przygotowanie:
Na początku przygotuj solankę. Do 0,5 litra wrzącej wody dodaj sól i wymieszaj. Następnie doprowadź do ponownego wrzenia, po czym całkowicie ją ostudź.
Kapustę oraz marchewkę posiekaj na małe paski.
Na dnie słoika połóż liść laurowy. Następnie połóż warstwę kapusty, a na nią marchew. Układaj naprzemiennie warstwy warzyw oraz je ugniataj.
Gdy słoik będzie w połowie pełny, włóż kolejny liść laurowy oraz ostatni po całkowitym wypełnieniu naczynia.
Następnie kapustę zalej zimną solanką oraz ją ubij ręką lub łyżką.
Słoik należy włożyć do miski lub innego naczynia, ponieważ podczas procesu fermentacji solanka może się z niego wylać. Gotową kapustę trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2 dni.
Co jakiś czas wymieszaj kapustę nożem. Po dwóch dniach zakręć słoik przykrywką i trzymaj go w lodówce przez okres jednego dnia.