Smaczna kapusta kiszona w 3 dni. Unikalny przepis od mojej babci. Już nie zjem sklepowej

Już w ciągu trzech dni możesz sam przygotować słoik domowej, smacznej i bardzo zdrowej kapusty!

Kapusta kiszona od lat króluje na polskich stołach. Jest stosunkowo tania i słynąca z opinii ciężkostrawnej. Jednak nie każdy wie ile cennych składników w sobie posiada. Zawiera bardzo dużo witamin, w tym głównie witaminę C, która zwiększa odporność, co jest niezbędne dla naszego organizmu w okresie jesienno-zimowym .

Zawiera też inne cenne właściwości takie jak wchłanianie żelaza, skutecznie chroni przed przeziębieniami i grypami  oraz wzmacnia naczynia krwionośne. 

Produkt ten jest bogaty błonnik, pektynę, magnez, potas, wapń, siarkę i żelazo oraz  w wiele witamin z grupy B. Na skutek fermentacji zawiera również kwas mlekowy oraz dobre bakterie, które regulują florę bakteryjną.

Dzięki swoim właściwościom kapusta kiszona wspiera funkcjonowanie organizmu, pomaga zwalczać różne dolegliwości a także walczy z nadwagą.

Przygotowanie takiej kapusty nie wymaga wiele pracy i produktów,a przygotowana w sposób naturalny zawiera najwięcej wartości zdrowotnych i leczniczych, więc do dzieła! Dorosła osoba powinna ją jeść codziennie w ilości min. 100 gramów.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania sałatki:

  • słoik 3 litrowy – 1 sztuka
  • świeża kapusta – 2,5 kg
  • marchewki – 1 sztuka
  • liście laurowe – 3 sztuki

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania solanki: 

  • woda – 0,5 l
  • sól – 2 łyżki

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!