Kapusta po francusku jest o wiele lepsza niż gołąbki. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Kapusta po francusku to świetna potrawa dla całej rodziny! Do jej przygotowania wystarczy kapusta, mięso mielone i ziemniaki. To danie jest pyszne i świetnie sprawdza się na większych imprezach rodzinnych, ponieważ można ją w prosty sposób przygotować dla dużej liczby osób. Wypróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego;
  • 500 g ziemniaków (lub ryżu);
  • 3 cebule;
  • 1 kg kapusty;
  • 5 jajek;
  • 120 ml mleka;
  • 200 g kwaśnej śmietany;
  • sól;
  • mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od ugotowania kapusty, ale wcześniej należy z niej usunąć górne liście. Następnie wlewamy wodę do garnka, a gdy się już zagotuje, wkładamy całe warzywo. Czekamy aż liście zaczną się oddzielać i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Następnie je wyjmujemy i studzimy.

W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowania nadzienia. W tym celu obieramy, kroimy cebulę i smażymy na patelni. Jak już stanie się przeźroczysta, to dodajemy do niej mięso mielone.

Następnie mieszankę smażymy na wolnym ogniu i dodajemy do niej obrane oraz starte na grubej tarce ziemniaki.

W momencie, gdy będą na pół gotowe, wystarczy je doprawić pieprzem i solą. Ziemniaki można również zastąpić gotowanym ryżem.

W naczyniu do pieczenia rozkładamy ugotowane wcześniej liście kapusty tak, aby przykryły cały spód. Kładziemy na nich połowę nadzienia, które polewamy jajkami ubitymi z mlekiem.

Następnie należy przygotować drugą warstwę w dokładnie ten sam sposób, a całość przykrywamy liśćmi kapusty i smarujemy kwaśną śmietaną. Tak przygotowane danie należy włożyć do piekarnika rozgrzane do 180 stopni i piec przez 40 minut.

error: Treść zabezpieczona !!