Młoda kapusta z mielonym to świetne rozwiązanie, jeśli szukasz szybkiego i taniego obiadu.

To wielki kuchenny hit: soczyste, delikatne kotlety z kapusty po morawsku Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić pyszne danie według starego przepisu.

Nasze kotlety w stylu morawskim to świetna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na szybki, pyszny i niedrogi obiad. Pokocha je cała Twoja rodzina!

Do przygotowania 12 kotletów potrzebne będą.

  • 300 g kapusty
  • 150g mięsa mielonego
  • 75g cebuli
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 gałązki pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Instrukcja przygotowania krok po kroku

Na początek zetrzyj kapustę i cebulę na tarce o drobnych oczkach. Można również posiekać je nożem.

Posiekaną lub startą kapustę i cebulę umieścić w misce. Następnie zalej je wrzącą wodą. Pozostawić na 2 minuty. Następnie odcedzić.

Pozostałe składniki wymieszać z kapustą i cebulą. Dodaj jajko, śmietanę, mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj wszystko razem, w miarę możliwości używając rąk.

Z masy uformować kulki. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz sznycle przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Podawaj z masłem, sosem lub ulubionym dodatkiem, np. ziemniakami, ryżem gryczanym lub sałatką warzywną. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!