Przepis na przepyszne szare kluski z ziemniaków. Znikają ze stołu w kilka chwil

Miłośników ziemniaków nie brakuje. Nie ma się więc co dziwić temu, że z tych warzyw powstaje wiele różnego rodzaju dań. Okazuje się, że bardzo chętnie spożywane są kluski ziemniaczane. Godnym polecenia przepisem będzie ten na szare kluski ziemniaczane.

Do ich przygotowania nie są potrzebne żadne trudno dostępne składniki. Każda, nawet słabo doświadczona gospodyni poradzi więc sobie z ich przygotowaniem. Szare kluseczki ziemniaczane warto byłoby podać w towarzystwie kiszonej kapusty, z której smakiem komponują się wyjątkowo dobrze.

Jakich składników potrzebujesz?

Do zrobienia przepysznych klusek ziemniaczanych będą potrzebne:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 3 kilogramy kiszonej kapusty
  • jedna cebula
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 200 ml wody

We wszystkie wyżej wymienione składniki możemy zaopatrzyć się w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie tego smakowitego dania jest niesamowicie proste.

Jak przygotować szare kluseczki ziemniaczane?

Pierwszym krokiem do przygotowania szarych kluseczek ziemniaczanych będzie rzecz jasna odpowiednie przygotowanie ziemniaków. Okazuje się, że wystarczy je obrać i rozdrobnić. Rozdrabniać należy je dokładnie w taki sam sposób jak na placki ziemniaczane. Następnie należy odsączyć ziemniaki z nadmiaru soku.

Można wykorzystać do tego celu cedzak. Aby nie marnować czasu, dobrze byłoby zająć się kapustą w chwili, gdy ziemniaki puszczają sok. Kapustę należy umyć w chłodnej wodzie, a później dokładnie posiekać. Zanim jednak zaczniemy dusić kapustę w garnku, należy podsmażyć w nim boczek. Powinien delikatnie się zrumienić.

Gdy boczek przybierze pożądany kolor, można dodać do niego przyprawy i nieco podlać go wodą. Niemniej jednak, mięso powinno być duszone do momentu, aż stanie się odpowiednio miękkie. Następnie należy dodać do boczku i przypraw kapustę i co jakiś czas uzupełniać w garnku wodę.

Nie jest konieczne wykorzystywanie zasmażki, gdyż kapusta prosto z wody ma wyjątkowy smak. Podczas gdy kapusta się gotuje, można spokojnie zająć się przygotowaniem smakowitych kluseczek. W pierwszej kolejności należy zagotować wodę w dużym garnku. Najlepiej przykryć go pokrywką, aby nie zmarnować energii.

Ponadto, woda w garnku, który jest przykryty, zdecydowanie szybciej się zagotuje. Ziemniaki, które puściły sok należy umieścić w misce. Następnie, należy wbić do nich jedno jajko. Później konieczne staje się dodanie mąki. Jeżeli masa robi wrażenie zbyt gęstej, musimy koniecznie wykorzystać sok z ziemniaka.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany.  Woda w garnku wymaga oczywiście osolenia. Należy formować kluski i wrzucać do gotującej się wody. Kluseczki wymagają gotowania przez zaledwie 3- 5 minut. Dobrze byłoby jednak sprawdzać, czy kluski są odpowiednio miękkie.

Kiedy kluski będą ugotowane, należy je odcedzić. Następnie, należy podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Do cebulki dobrze byłoby dodać pokrojony w kosteczkę boczek. Cebulką należy posypać ugotowane wcześniej kluski.

Danie podajemy z kapustą.

error: Treść zabezpieczona !!