Nie uwierzysz, jak smakuje ta kapusta dla leniwych – Bez wciskania do beczki i pleśni.

Nawet mieszkając w bloku, masz możliwość przygotowania doskonałej kiszonej kapusty w domu, bez przechowywania jej w wielkich beczkach.

Od paru lat korzystam z tego przepisu i zawsze wychodzi doskonale. To świetne rozwiązanie, zwłaszcza dla osób mieszkających w blokach takich jak ja.

Najlepsze jest to, że ta kapusta wystarczy ci na cały zimowy sezon, a nawet do kolejnej zimy.

To także świetna alternatywa dla tych, którzy nie preferują tradycyjnej kapusty z beczki.

Składniki:

  • Sól (dla 1 kg kapusty użyj 20 g soli)
  • Kapusta

Instrukcje:

Kapustę siekamy i dodajemy do niej sól tak, jak to zwykle robimy podczas kiszenia.

Nie korzystamy z dodatkowych przypraw.

Z jednej główki uzyskasz mniej więcej 4 szklanki. Zostaw na około 12 godzin.

Następnie wypełniamy kapustą słoiki przeznaczone do konserwacji.

W przeciwieństwie do tradycyjnej kiszonej kapusty, nie przyciskamy jej. Zalewamy też sokiem z kapusty. Ale korzystamy wyłącznie z tradycyjnych metalowych wieczek.

Zakręć słoiki i postaw na głębokim talerzu na podłodze.

Słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej tydzień. Po tym czasie, słoiki dokładnie oczyść. I przechowuj w spiżarni.

Gwarantuję, że kapusta się nie zepsuje, nie pokryje pleśnią i, co ważne, nie będzie miała nieprzyjemnego zapachu.

error: Treść zabezpieczona !!