1 jabłko i 500 ml mleka, budyń… koniecznie spróbuj tego deseru: Kubki KREMOWE o smaku karmelowym – tanio i szybko

Ten deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu i gwarantuje, że każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Pyszne połączenia jabłek, cynamonu i karmelu to sekret na idealny deser!

Potrzebujesz:

  • 1 jabłko
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 g budyniu karmelowego

Do dekoracji:

  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon
  • posiekane orzechy lub migdały

Przygotowanie:

Umyj jabłko, usuń rdzeń, pokrój na półksiężyce i przenieś do blendera. Zalej mlekiem i wymieszaj na gładką masę.

Następnie przecedź przez sito do mniejszego garnka, dodaj budyń karmelowy, łyżkę mąki kukurydzianej, dokładnie wymieszaj i gotuj, ciągle mieszając, przez około 2 minuty.

Wlej masę do szklanych filiżanek i ostudź. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie obierz drugie jabłko, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.

Przełóż na patelnię z odrobiną masła, posyp cukrem, cynamonem i gotuj na wolnym ogniu przez około 12 minut .

Dzięki temu deser nabierze niesamowitego karmelowego smaku. Wyjmij szklanki z lodówki i ułóż w każdej po łyżce pieczonych jabłek.

Na koniec posyp posiekanymi orzechami. Gotowe.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!