Jak zrobić karmelowe ciasto mandarynkowe. Obłędnie smaczne. Każdy poprosi o przepis.
Co może być lepszego niż świeże, smaczne domowe ciasto? Ciasto wypełnia kuchnię oraz cały dom obłędnym aromatem pysznego deseru. Mam dla Ciebie genialny przepis na bardzo smaczny placek z mandarynkami!
Ciasto z mandarynkami przygotowuje się szybko, a zjada jeszcze szybciej!
SKŁADNIKI
- 5 mandarynek
- 4 łyżki cukru (do karmelu)
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 3 g wanilii
- sól do smaku
- 100 ml mleka
- 40 g stopionego masła
- 150 g przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Obierz mandarynki ze skórki i oczyść. Przekrój je na połówki i, jeśli to konieczne, usuń nasiona.
Przygotuj ciasto: wbij jajka do miski i dodaj 80 g cukru, wanilię i odrobinę soli. Ubijaj masę przez 3-4 minuty. Dodaj mleko i masło.
Mieszaj masę do momentu, aż będzie gładka. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
Wsyp 4 łyżki cukru na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 4 minuty. Kiedy cukier zamieni się w bursztynowy karmel, pomieszaj go trochę i wyłącz kuchenkę.
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wlej do niej karmelem i rozprowadź go po całej powierzchni formy.
Ułóż połówki mandarynek w formie.
Teraz wlej na nie ciasto i delikatnie wygładź. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 35–40 minut. Możesz nieco obniżyć temperaturę na ostatnie 10 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odwróć je. Zdejmij pergamin i podziwiaj piękną warstwę gotowych mandarynek w karmelu. Smacznego!
Oto proste ciasto mandarynkowe! Jeśli chcesz, możesz posypać je cienką warstwą cynamonu lub udekorować gałązką mięty lub kulką lodów. Do dzieła!