Przepis na wyśmienitą domową kiełbasę z kurczaka – wszystkim smakuje.
607
Prosto i szybko przygotuj tę drobiową wędlinę, a już nigdy nie kupisz gotowej w sklepie!
Oferowane w supermarketach mięsne wyroby mają w swoim składzie wiele niepożądanych dodatków – konserwanty, wzmacniacze smaku oraz całe mnóstwo tajemniczych E. Chcąc jeść zdrowe, naturalne produkty nie trzeba wcale spędzać godzin w kuchni – z tym przepisem przygotowanie pysznej domowej kiełbasy do kanapek to tylko chwila.
Zachwyć domowników smakowitą wędliną idealną na co dzień i od święta!
Składniki:
1 kilogram udek z kurczaka,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu mielonego,
½ łyżeczki słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
Usuń skórę, oddziel mięso od kości i pokrój je na niewielki kawałki. Otrzymane kawałki ugotuj. Odcedź mięso i pozostaw do ostudzenia, nie wylewaj bulionu.
Po ostudzeniu drobno posiekaj mięso nożem, zmiel je w maszynce lub rozdrobnij w malakserze.
Do mięsnej masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodaj pół szklanki bulionu. Wstaw mieszankę na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Odciśnij nadmiar bulionu, wysmaruj folię do pieczenia masłem, posyp papryką i wyłóż na nią masę mięsną, formując kształt wędliny.
Zwiń folię w rulon, zawiąż końce sznurkiem i obwiąż całość. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść kiełbasę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około godzinę. Wędlina będzie gotowa do jedzenia po ostygnięciu, najlepiej smakuje na drugi dzień. Widzisz? To naprawdę proste!