Przepis na wyśmienitą domową kiełbasę z kurczaka – wszystkim smakuje.

Prosto i szybko przygotuj tę drobiową wędlinę, a już nigdy nie kupisz gotowej w sklepie!

Oferowane w supermarketach mięsne wyroby mają w swoim składzie wiele niepożądanych dodatków – konserwanty, wzmacniacze smaku oraz całe mnóstwo tajemniczych E. Chcąc jeść zdrowe, naturalne produkty nie trzeba wcale spędzać godzin w kuchni – z tym przepisem przygotowanie pysznej domowej kiełbasy do kanapek to tylko chwila.

Zachwyć domowników smakowitą wędliną idealną na co dzień i od święta!

Składniki:

  • 1 kilogram udek z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

Usuń skórę, oddziel mięso od kości i pokrój je na niewielki kawałki. Otrzymane kawałki ugotuj. Odcedź mięso i pozostaw do ostudzenia, nie wylewaj bulionu.

Po ostudzeniu drobno posiekaj mięso nożem, zmiel je w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. 

Do mięsnej masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodaj pół szklanki bulionu. Wstaw mieszankę na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Odciśnij nadmiar bulionu, wysmaruj folię do pieczenia masłem, posyp papryką i wyłóż na nią masę mięsną, formując kształt wędliny.

Zwiń folię w rulon, zawiąż końce sznurkiem i obwiąż całość. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść kiełbasę w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około godzinę.  Wędlina będzie gotowa do jedzenia po ostygnięciu, najlepiej smakuje na drugi dzień. Widzisz? To naprawdę proste!

error: Treść zabezpieczona !!