Jeśli szukasz pomysłu na sycący i pyszny obiad, to dobrze trafiłeś!
Włóż do miski zmielone mięso, ryż oraz drobniutko posiekaną cebulę. Marchew umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do mięsa razem z marchewką i jajkiem. Dodaj przyprawy i całość wymieszaj.
Z powstałej jednolitej masy uformuj pulpety i połóż je obok siebie w foremce do pieczenia. Weź drugą miskę i przełóż do niej wszystkie potrzebne składniki na sos do klopsików oprócz wody.
Składniki ubij trzepaczką, tak aby uzyskana masa była jednolita. Do sosu dolej wodę, wymieszaj i wlej równomiernie na mięso w formie.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około pół godziny.
Do mięsa dodaj drobno posiekaną kapustę i cebulę, przyprawy i jajko. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i połóż na niej uformowane kulki z mięsa. Całość nakryj folią.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury do 180°C na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika potrawę, posyp serem i włóż do piekarnika na około 10 minut.