To danie, które zawsze smakuje i nigdy się nie nudzi. Doskonale sprawdzi się na obiad, w towarzystwie różnych dodatków – ziemniaków, kopytek, kaszy, czy nawet chleba. Jeśli do tego dodamy świeże lub gotowane warzywa to pełnowartościowy posiłek gotowy.
Przygotowanie: surowe mielone mięso połącz z ugotowanym (przestudzonym ryżem), następnie dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Składniki mieszamy na jednolitą, gładką masę, a następnie formujemy z niej kulki. Aby klopsy się nie rozpadały i sklejały, dobrze podczas ich formowania moczyć dłonie w letniej wodzie.
Do garnka wlewamy około 2 litrów wody. Wrzucamy do niej cebulę pokrojoną w ćwiartki, sól i goździki. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej mięsne kuleczki. Gotujemy przez około 20-25 minut, po czym ostrożnie wyciągamy je z wody.
Do pozostałej wody dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko oraz doprawiamy do smaku. Gdyby sos był zbyt rzadki – zagęszczamy za pomocą mąki. Zostawiamy sos na gazie do zagotowania i zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z mięsnymi klopsami oraz dowolnymi dodatkami.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.