Odkąd moja dobra koleżanka podarowała mi ten fantastyczny przepis minęło już ze 40 lat. Wręcz rozpływają się w ustach.

Wyznacznikiem dobrych przepisów jest ich uniwersalność, mimo upływu lat. Jednym z nich jest przepis na mięsne kulki w sosie pomidorowym.

To danie, które zawsze smakuje i nigdy się nie nudzi. Doskonale sprawdzi się na obiad, w towarzystwie różnych dodatków – ziemniaków, kopytek, kaszy, czy nawet chleba. Jeśli do tego dodamy świeże lub gotowane warzywa to pełnowartościowy posiłek gotowy.

Na mięsne klopsiki potrzebujemy:

  • 500 gramów dowolnego mielonego mięsa,
  • 3 jajka,
  • 500 gramów białego ryżu,
  • 2 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos pomidorowy:

  • 300 gramów koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 100 mililitrów mleka,
  • 5 goździków,
  • odrobina soli i cukru do smaku.

Przygotowanie: surowe mielone mięso połącz z ugotowanym (przestudzonym ryżem), następnie dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Składniki mieszamy na jednolitą, gładką masę, a następnie formujemy z niej kulki. Aby klopsy się nie rozpadały i sklejały, dobrze podczas ich formowania moczyć dłonie w letniej wodzie.

Do garnka wlewamy około 2 litrów wody. Wrzucamy do niej cebulę pokrojoną w ćwiartki, sól i goździki. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej mięsne kuleczki. Gotujemy przez około 20-25 minut, po czym ostrożnie wyciągamy je z wody.

Do pozostałej wody dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko oraz doprawiamy do smaku. Gdyby sos był zbyt rzadki – zagęszczamy za pomocą mąki. Zostawiamy sos na gazie do zagotowania i zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z mięsnymi klopsami oraz dowolnymi dodatkami.

To świetny pomysł na szybki, jednogarnkowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobierz ulubione dodatki i ciesz się pysznym smakiem. Przekonaj się, że polubisz to danie. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt słodki, ogranicz ilość goździków. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!