Panierowane chrupiące plastry cukinii w specjalnym cieście – Smaczne i szybkie w przygotowaniu
63
Panierowane chrupiące kotlety z cukinii.
W sezonie na cukinię warto poszukać sposobów na cukinię „na szybko”. I to właśnie taki przepis. Propozycja sprawdzi się też dla kogoś, kto chce zastąpić tradycyjne mięsne kotlety na warzywne.
Potrzebujesz:
500g cukinii
100 ml mleka
2 jajka
100 g bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
20 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Zacznij od umycia i obrania cukinii. Pokrój ją wzdłuż lub wszerz (zależy jaki kształt chcesz uzyskać) na centymetrowe plastry. Lekko rozbij po obydwu stronach, natrzyj pieprzem do smaku, a następnie obtocz w mące.
Do głębokiego talerza wbij jajka, mleko i sól (ok. 0,5 łyżeczki) i ubij – najlepiej widelcem. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Plastry cukinii zamaczaj w talerzu z płynnymi substancjami, a następnie w bułce i odkładaj na talerz.
Talerz z otrzymanymi kotletami wstaw na 10 minut do lodówki. Jeśli nie masz czasu możesz pominąć ten krok, ale panierka może wtedy nieco odpadać od cukinii. Rozgrzej masło i olej na patelni, kotlety smaż na złocisty kolor. Możesz podawać z ziemniakami i mizerią, jako dodatek obok kotleta mięsnego lub jako zamiennik.
Polecamy spróbować z pysznym sosem śmietanowo-ziołowym: śmietanę 12stkę wymieszaj z ulubionymi ziołami, czosnkiem i szczyptą soli. Możesz też zjadać kotlety prosto z patelni! Smacznego!