Prosta instrukcja pieczenia kotletów wieprzowych w piekarniku. Są one gotowe w ciągu kilku minut.
4 199
Do nabierania części mięsa mielonego potrzebna będzie łyżka. Następnie obtocz je w dłoniach w kulkę. Gotowe mięso mielone trzymamy w prawej ręce, a lewą ręką delikatnie je dociskamy.
Jedną garść mięsa wkłada się do miski. Podczas pracy należy zwilżać dłonie. W ten sposób można łatwo formować owalne kotlety.
Z czym podawać pieczone kotlety?
W restauracjach kotlety często przyozdabia się piklami, pomidorami, sałatą i ziołami. Jako przystawkę często podaje się ryż lub makaron gryczany. Najlepszym rozwiązaniem jest sałatka ze świeżych warzyw i puree ziemniaczane.
Danie to można również podawać z domowym sosem śmietanowym. Wymieszać śmietanę, drobno posiekany czosnek i zioła. Sos doprawić ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Sosem należy polać danie na 15 minut przed wyłączeniem piekarnika lub innego urządzenia do pieczenia.