Odlej połowę mleka i namocz w nim kromki chleba. Następnie delikatnie je odsącz. Cebulę posiekaj i dodaj do chleba. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zetrzyj ugotowane jajka, ser i masło (musi być twarde). Posiekaj pietruszkę lub koperek, dodaj do startych składników i wymieszaj. Z mielonego mięsa ulep mały placek.
Rozłóż pośrodku farsz i sklej brzegi, tworząc nadziewany kotlecik. Powtarzaj czynność, formując kolejne kotleciki.
Rozbij jajka, wymieszaj z pozostałym mlekiem. Dosyp sodę, trochę soli i pieprzu. W tak powstałym cieście zanurzaj kotleciki. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotleciki aż się zarumienią. Podawaj z puree z ziemniaków i ogórkiem (świeżym lub marynowanym w occie).