Kotlety „Ptasie Mleczko” – Tak przygotowanych kotletów nigdy nie jadłaś. Moje popisowe danie

Najlepszy przepis mojej teściowej – takich kotletów jeszcze nie jadłaś! Kotlety „Ptasie Mleczko”, jak sama nazwa wskazuje, są bardzo delikatne, aromatyczne i soczyste. Jeśli potrzebujesz odmiany od zwyczajnego schabowego, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Potrzebujesz:

  • Kurczak mielony – 500 g
  • Chleb pszenny – 2-3 kromki
  • 1 cebula
  • 2 jajka surowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Pietruszka lub koperek
  • Mleko – 200 ml
  • Mąka – pół szklanki
  • Starty ser (twardy) – 100 g
  • Masło – 20 g
  • Odrobina sody oczyszczonej
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pyszne kotlety „Ptasie mleczko”?

Odlej połowę mleka i namocz w nim kromki chleba. Następnie delikatnie je odsącz. Cebulę posiekaj i dodaj do chleba. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zetrzyj ugotowane jajka, ser i masło (musi być twarde). Posiekaj pietruszkę lub koperek, dodaj do startych składników i wymieszaj. Z mielonego mięsa ulep mały placek.

Rozłóż pośrodku farsz i sklej brzegi, tworząc nadziewany kotlecik. Powtarzaj czynność, formując kolejne kotleciki.

Rozbij jajka, wymieszaj z pozostałym mlekiem. Dosyp sodę, trochę soli i pieprzu. W tak powstałym cieście zanurzaj kotleciki. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotleciki aż się zarumienią. Podawaj z puree z ziemniaków i ogórkiem (świeżym lub marynowanym w occie).

Możesz zastąpić kurczaka mielonym mięsem wieprzowym lub wołowym. Uwaga – wtedy zamiast smażenia musisz upiec kotleciki w piekarniku (w 180 °C przez ok. 15-20 minut).

error: Treść zabezpieczona !!