Francuskie kotlety z kurczaka z sosem szpinakowym. Jeszcze takich nie jadłaś. Obiad jak marzenie

Wielokrotnie dzieliłam się z Wami przepisami na kotlety na wiele różnych sposobów. Były to dania mięsne, grzybowe, a nawet rybne. Ale dziś przygotowałam dal Was coś zupełnie nowego!

Kotlety „Mont Cher” to francuska wersja pysznych kotletów z kurczaka. Danie jest bardzo soczyste dzięki śmietanie, a papryka podkreśla idealnie smak mięsa. Doskonałym dopełnieniem dania jest niezwykły kremowy sos szpinakowy z ciekawym tajnym składnikiem.

Składniki:

  • Mielony kurczak – 700 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Papryka – 1 sztuka
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Twardy ser – 50 g
  • Sól – 3 szczypty
  • Czarny pieprz (mielony) – 1 szczypta
  • Kminek – 1 szczypta
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Szpinak – 50 g
  • Śmietana – 115 g
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Mięta – do smaku
  • Przygotowanie

Wymieszaj dłońmi schłodzone mięso mielone. Drobno posiekaj paprykę, cebulę, pół pęczka pietruszki i szczypiorek. Dodaj wszystko do mielonego mięsa, wymieszaj. Wbij jajko, dodaj 1 łyżkę śmietany i przeciśnięty przez praskę czosnek czosnek. Dobrze wymieszaj.

Zetrzyj ser i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj 2 szczypty soli, pieprz i kminek. Wymieszaj składniki.

Uformuj z otrzymanej masy kotlety i rozgrzej patelnię. Smaż placki na oliwie z oliwek z obu stron, aż będą gotowe.

Aby przygotować sos rozgrzej patelnię, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i masło, dodaj szpinak (możesz użyć mrożonego), pozostałą śmietanę i sól. Posiekaj pozostałą pietruszkę i miętę. Gotuj składniki na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Podawaj kotlety z dodatkiem z sosu szpinakowego. Idealną przystawką do tego dania będzie np. puree ziemniaczane czy ryż. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!