Krakowskie ciasto – wygląda przepysznie. Tak piekła je moja babcia. Oto przepis

Oto przepis na rozpływające się w ustach, słodkie i jednocześnie orzeźwiająco owocowe ciasto krakowskie z pianką.

Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni tym prostym, a jednocześnie zjawiskowym przepisem!

Do ciasta potrzebujemy:

  • 250 gramów mąki
  • 50 gramów białego cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 100 gram masła

By przygotować krem:

  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • 100 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 250 mililitrów mleka
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 1 torebkę cukru wanilinowego
  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej

Na piankę:

  • 125 gramów cukru pudru
  • 4 białka jajek
  • pół łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 gramów dowolnych owoców według upodobań (świeżych lub mrożonych)

200 gramów mąki przesiewamy do miski i dodajemy pokrojone masło. Zagniatamy oba składniki aż staną się kruchą masą.

Następnie dodajemy cukier, żółtka i proszek do pieczenia oraz pozostałą mąkę i ponownie wyrabiamy dłońmi.

Blachę o wymiarach 25cm x 30cm pokrywamy papierem do pieczenia, a ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na spód formy, tak by równomiernie go pokryło. Brzegi możemy lekko docisnąć palcami.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodając stopniowo skrobię. Teraz spód posypujemy owocami a następnie przykrywamy je pianą.

Wkładamy blachę z ciastem do piekarnika a 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. gdy się upiecze odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.

W międzyczasie w mleku mieszamy mąkę, cukier, żółtko i cukier wanilinowy. Gotujemy z tego gęsty budyń, który po ostudzeniu mieszamy z masłem.

Wystudzone ciasto dzielimy na dwie połowy, jedną część smarujemy masą budyniową a następnie przykrywamy drugą.

Tak gotowe ciasto podajemy, najlepiej lekko schłodzone, by krem nie wypływał. Talerz można udekorować dodatkowo świeżymi owocami lub liściem mięty.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!