Przepis na francuski krem: Doskonale się trzyma. Co więcej bez śmietany, sera mascarpone, twarogowego czy jogurtu!

Rodem z francuskiego stołu wprost do naszej kuchni zagląda dziś smakowity krem do słodkości. Co więcej bez śmietany, sera mascarpone, twarogowego czy jogurtu!

Smakuje niczym z najlepszej cukierni, świeżość utrzymuje przez jakiś czas. Po schłodzeniu idealnie nadaje się też do nadziewania i ozdabiania tylką z rękawa cukierniczego. Dzięki temu możemy uformować go w finezyjne kształty kwiatowe i inne. Poczujemy się wtedy niczym Mistrz czy Mistrzyni Cukiernictwa.

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 400 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 80 g wody
  • 20 g soku z cytryny
  • 5 g ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Zmiksuj żółtka z łyżką cukru.

Pozostały cukier rozpuść w kąpieli wodnej i gotuj go przez 3 minuty aż do całkowitego rozpuszczenia.

Stopniowo i powoli wlewaj syrop cukrowy do żółtek, cały czas ubijając go.

Gdy masa ostygnie, dodaj do niej masło i dokładnie ubij.

Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i ponownie ubij.

Całość ubijaj jeszcze przez kolejne 2 minuty.

Smacznego!

Krem nadaje się też świetnie do ozdabiania tortów czy babeczek. Przygotowuj go często do swoich słodkich wypieków. Pamiętaj, że przechowywany w zamkniętym woreczku lub słoiku może stać w lodówce nawet kilka dni.

error: Treść zabezpieczona !!