Przepis na francuski krem: Doskonale się trzyma. Co więcej bez śmietany, sera mascarpone, twarogowego czy jogurtu!
38
Rodem z francuskiego stołu wprost do naszej kuchni zagląda dziś smakowity krem do słodkości. Co więcej bez śmietany, sera mascarpone, twarogowego czy jogurtu!
Smakuje niczym z najlepszej cukierni, świeżość utrzymuje przez jakiś czas. Po schłodzeniu idealnie nadaje się też do nadziewania i ozdabiania tylką z rękawa cukierniczego. Dzięki temu możemy uformować go w finezyjne kształty kwiatowe i inne. Poczujemy się wtedy niczym Mistrz czy Mistrzyni Cukiernictwa.
Składniki:
6 żółtek
400 g miękkiego masła
200 g cukru
80 g wody
20 g soku z cytryny
5 g ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Zmiksuj żółtka z łyżką cukru.
Pozostały cukier rozpuść w kąpieli wodnej i gotuj go przez 3 minuty aż do całkowitego rozpuszczenia.
Stopniowo i powoli wlewaj syrop cukrowy do żółtek, cały czas ubijając go.
Gdy masa ostygnie, dodaj do niej masło i dokładnie ubij.
Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i ponownie ubij.
Całość ubijaj jeszcze przez kolejne 2 minuty.
Smacznego!
Krem nadaje się też świetnie do ozdabiania tortów czy babeczek. Przygotowuj go często do swoich słodkich wypieków. Pamiętaj, że przechowywany w zamkniętym woreczku lub słoiku może stać w lodówce nawet kilka dni.