I jak długo może służyć, jeśli obchodzi się z nim odpowiednio i nie wrzuca do niego wszystkiego, co wpadnie do ręki … Okazuje się, żeby zlew nie zapychał się, nie wystarczy do niego nie wrzucać większych części jedzenia itp. Hydraulicy określili wiele rzeczy, które zdecydowanie nie mogą znaleźć się w zlewie. Jeśli posłuchasz ich rad, na zawsze zapomnisz o zapchanym zlewie!
Pamiętasz, gdzie po zrobieniu ciasta wkładasz mąkę zebraną ze stołu? Racja, do zlewu. W kontakcie z wodą pęcznieje, staje się lepka i i za każdym razem coraz bardziej zapycha kanał ściekowy.
Jeśli obierasz gotowane jajka nad zlewem, wiesz, jak trudno jest zebrać wszystkie małe kawałki. Te małe cząstki zwykle wpadają do kanalizacji.
Fusy kawy osiadają na ścianach rur. Wydawałoby się, że to takie małe ziarna. a jak wiele szkód mogą przynieść.
Produkty te są bardzo lepkie. Pęcznieją od wody i bardzo szybko zatkają kanał ściekowy.
Wszyscy dobrze wiemy, że tłuszcz nie rozpuszcza się, pozostaje na ściankach rur, a po kontakcie z zimną wodą natychmiast zatyka kanał ściekowy. Pozostały olej lepiej wlać do plastikowej butelki i wyrzucić do kosza.
Importowane owoce i warzywa prawie zawsze mają małe naklejki. Po umyciu tych produktów naklejki często po prostu dostają się do zlewu i przylegają do ścian rur kanalizacyjnych.