Kulki serowe z brokułami to świetna, lekka i zdrowa przekąska, genialny dodatek do dań mięsnych i rybnych, a także obfite, niezależne danie. Są one soczyste w środku, a ich złota skórka kusi. Z kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowym smakują bajecznie!
Podziel brokuły na kwiatostany i zanurz je we wrzącej wodzie na 5 minut. Odcedź za pomocą durszlaka, a następnie drobno posiekaj.
Połącz posiekane brokuły, bułkę tartą i posiekany szczypiorek w misce. Dodaj tarty ser, 2 jajka, mielony czosnek, sól i czarny pieprz do smaku.
Wymieszaj i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj go oliwą z oliwek. Umieść kulki w małej odległości od siebie i włóż na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.