Soczysty kremowy kurczak pieczony w marynacie kefirowej. Znika w mgnieniu oka.
49
Kefir to bardzo zdrowy i wszechstronny produkt mleczny. Dziś za z jego pomocą przygotujemy wspaniały i szybki obiad jakim są pieczone udka.
Mięso dzięki niemu jest niezwykle miękkie i soczyste, wręcz rozpływa się w ustach. Dlatego jego miłośnikami będą nie tylko dorośli, ale i dzieci.
Składniki
Udko z kurczaka – 700 g
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Kefir – 200 ml
Musztarda Dijon – 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
Sól – do smaku
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
Przygotowanie
Umyte udka osusz ręcznikiem papierowym, połóż je na desce do krojenia i lekko ubij wałkiem. Umieść mięso w natłuszczonej, żaroodpornej formie. Dodaj posiekaną cebulę i posiekany czosnek.
Do kefiru dodaj musztardę, sól, paprykę. Zalej kurczaka powstałą marynatą. Odstaw na co najmniej godzinę.
Umieść kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 50-60 minut.
Podawaj gorące udka z kurczaka z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem, duszonymi lub świeżymi warzywami. Smacznego!