Domowe wędliny to obecnie rarytas i mało kto przygotowuje je własnoręcznie. Przepis na ten pyszny, domowy salceson jest nie tylko prosty, ale i zniewala smakiem, a aromatyczne dodatki sprawiają, że rolka z kurczakiem świetnie sprawdzi się zarówno na kanapce, jak i jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi!
SKŁADNIKI:
- około 1,5 kg mięsa z kurczaka (udka lub filety z piersi)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 30 g żelatyny
- sól i pieprz do doprawienia wedle smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki i umieść na żeliwnej, nieprzywierającej patelni. Duś go bez dodatku tłuszczu pod przykryciem aż pojaśnieje, wówczas dopraw mięso solą i pieprzem i dalej duś pod przykryciem 30-40 minut.
Żelatynę spożywczą przygotuj według przepisu na opakowaniu rozpuszczając w ciepłej wodzie.
Z patelni na której dusi się kurczak delikatnie odlej do osobnej miski powstały bulion. Mięso ostudź i oddziel od kości.
Na czystej patelni upraż orzech, aż poczujesz zawarte w nich olejki eteryczne. Dzięki temu będą smaczniejsze.
W misce ułóż oddzielone od kości mięso, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podprażone orzechy. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Rozpuszczoną w wodzie żelatynę wymieszaj z odsączonym wcześniej bulionem i zalej tym mięso. Całość dokładnie wymieszaj do równomiernego połączenia się składników.
Przygotuj czystą, plastikową butelkę o pojemności 1,5 litra i odetnij jej szyjkę. Napełnij butelkę schłodzoną masą mięsa z dodatkami i włóż do lodówki na kilka godzin. Zawartość butelki powinna całkowicie stężeć.
Po stężeniu domowego salcesonu delikatnie rozetnij butelkę i wyjmij rolkę z kurczaka. Gotowe!