Kurczak, brokuły, pieczarki… Szybki pyszny obiad w kilka chwil. Sprawdzony przepis

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Niskokaloryczne, bogate w błonnik i witaminy, powinny być przez nas często spożywane.

Aby smakowały, warto je przygotować w odpowiedni sposób zamiast zjadać osobno. Poniżej znajdziesz świetny przepis na kurczaka z brokułami i pieczarkami. Danie jest przepyszne, co więcej bardzo aromatyczne więc smak i zapach zachwyci każdego.

Przygotowanie kurczaka z brokułami

Składniki

  • 0.5 kg fileta z kurczaka
  • 0.5 kg brokułów
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować kurczaka z brokułami?

Na początek wlej na patelnię (najlepiej głęboką) stołową łyżkę oleju, rozgrzej. Dodaj do tego kurczaka, wcześniej pokrojonego w kostkę a także sól i pieprz do smaku.

Smaż przez około 15 minut, do chwili, gdy kurczak przybierze złocisty kolor. Wyłóż z patelni i odstaw na później. Na tą samą patelnię wlej kolejną łyżkę oleju i tym razem usmaż pieczarki.

Gdy zaczną robić się miękkie, dodaj brokuły podzielone na mniejsze części i smaż wszystko aż brokuły zrobią się miękkie. Wyłóż warzywa z patelni i odstaw na później. Wlej na patelnię kolejną łyżkę oleju i smaż tym razem posiekany czosnek i imbir.

Smaż tylko przez moment, po czym dodaj na patelnię olej sezamowy, bulion, brązowy cukier, mąkę i sos sojowy. Podgrzej, aż powstanie swego rodzaju sos.

Do niego dodaj kurczaka a także podsmażone wcześniej grzyby i brokuły. Gotuj wszystko jeszcze kilka minut, nie zapominając o tym, by potrawę mieszać.

Jak się wszystko podgrzeje, danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!