
Chronią one przed szkodnikami takimi jak mszyce, ćmy, czy nicienie, a także wspomagają zdrowie, lecząc stawy, wzrok i żołądek. Przykładowo, herbata z aksamitki jest świetna na trawienie. Można ją również łączyć z olejem, co zwiększa jej pożyteczność.

Aksamitka przynosi ulgę w bólach kości i reumatyzmie. Specjalna mikstura z jej kwiatów i oleju spożywczego, przygotowana w proporcjach 3:1 i odłożona na 3 tygodnie, pomaga zmniejszyć ból. Masowanie nią bolących miejsc przynosi ulgę.

Dodanie wywaru z aksamitki do kąpieli przyspiesza ulgę, przygotowuje się go przez moczenie kwiatów przez noc i gotowanie następnego dnia.

Herbata z aksamitki, oprócz picia, może służyć do przemywania oczu. Zawarta w niej luteina karotenoidowa poprawia widzenie. Aby jeszcze bardziej wspomóc wzrok, zaleca się jedzenie 3 świeżych kwiatów dziennie (dla dzieci 1) przez miesiąc.

Aksamitka pomaga również w przeziębieniu i grypie. Wdychanie oparów z naparu ułatwia oddychanie, wystarczy zalać kwiaty wrzątkiem i wdychać opary przez usta, a potem przez nos.

Kwiaty aksamitki są jadalne i mają smak przypominający anyż. Dodaje się je do sosów, sałatek, a w krajach nadmorskich również do sałatek owocowych i zup.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.