Szybka zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą – proste danie z piekarnika, które zaskoczy nie jednego gościa.

Czy Ty też uwielbiasz połączenie mięsa mielonego z kapustą? Masz akurat ochotę na proste danie z piekarnika, ale nie chcesz, by to było coś oklepanego? Wspaniale! Więc ta zapiekanka na pewno Cię zaskoczy. Przygotuj się na prawdziwą ucztę.

Uszykuj składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 0,8 kg mielonego (najlepiej wołowiny)
  • 0,5 kg startych ziemniaków
  • 5 jajek
  • 3 cebule
  • 200 g śmietany
  • 120 ml mleka
  • przyprawy: sól i pieprz

A teraz do dzieła!

Obierz kapustę z górnych liści. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w nim warzywo. Poczekaj, aż liście oddzielą się od główki i gotuj jeszcze przynajmniej przez 2 minuty. Następnie ostudź kapustę, oddziel liście od twardych części.

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę drobno posiekaj, przyrumień na gorącym tłuszczu. Następnie dodaj mięso i smaż, często mieszając, na niewielkim ogniu.

Do smażonego mięsa dodaj starte ziemniaki. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Możesz oczywiście dorzucić swoje ulubione przyprawy! Wymieszaj dokładnie.

Ubij jajka, stopniowo dodając mleko. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Przygotuj naczynie do zapiekania – możesz je delikatnie wysmarować tłuszczem, aby na pewno nic się nie przypiekło. Układaj kolejno w naczyniu warstwy: kapusta (tyle, aby dobrze zakrywała dno naczynia), połowa farszu, połowa masy jajecznej, następnie znów: kapusta (połowa), farsz, masa jajeczna i na sam wierzch reszta kapusty.

Wierzch zapiekanki możesz posmarować kwaśną śmietaną lub posypać startym serem. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe! Jak Ci się podoba? Podziel się tą pyszną i oryginalną zapiekanką z rodziną lub przyjaciółmi… Albo zjedz sam! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!