Proste ciasto, które spowoduje uśmiech na twarzy wszystkich domowników i gości, nawet teściowej. Przepis.

Ciasto „Uśmiech Teściowej” jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.

„Uśmiech Teściowej” to kruche ciasto z jabłkami i masą budyniową. Jest nietrudne w przygotowaniu. Wypiek uda się nawet osobie nie mającej doświadczenia w pieczeniu ciast. Prezentowany wypiek jako dodatek do kawy czy herbaty to dobra propozycja na podwieczorek w gronie rodziny lub przyjaciół. Ciasto jest tak pyszne, że wywoła uśmiech na twarzach Twoich gości. Być może stąd wzięła się nazwa ciasta „Uśmiech Teściowej”.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 3/4 szklanki cukru pudru + cukier puder do posypania
  • 3 szklanki pszennej mąki tortowej T-450
  • 1 kostka zimnego masła (200 g)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko klasy M
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do  pieczenia
  • 1 kg słodkich, ale niezbyt soczystych jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła

 Przygotowanie ciasta:

Jabłka dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Obrane owoce kroimy w ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne. Pokrojone jabłka wkładamy do naczynia z zimną wodą. Do wody dodajemy kilka kropel z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Schłodzone masło kroimy w małe kostki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Rozdrobnione masło siekamy z przesianą mąką zmieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. W niewielkim naczyniu starannie roztrzepujemy widelcem jajko z 2 żółtkami i 2 łyżkami śmietany. Tak przygotowaną jednolitą masę dodajemy do ciasta. Całość energicznie zagniatamy. Ciasto dzielimy na połowę. Obie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia o wymiarach 36 x 25 cm wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Kawałki jabłek starannie odsączamy za pomocą ręcznika kuchennego.

Tak przygotowane jabłka układamy na cieście i posypujemy cynamonem lub innymi ulubionymi przyprawami do szarlotki. Proszki budyniowe z 2 opakowań wsypujemy do około pół szklanki schłodzonego mleka. Całość starannie mieszamy tak, aby powstała jednolita mieszanina bez żadnej grudki.

Jeśli wykorzystane budynie nie zawierają cukru, dosładzamy mieszaninę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość mieszamy do momentu aż cukier całkowicie rozpuści się. Na małym ogniu, powoli zagotowujemy pozostałe mleko. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną mieszaninę.

Całość mieszając gotujemy dalej aż masa zacznie gęstnieć, Tak przygotowaną, gorącą masą budyniową polewamy jabłka i nakładamy drugą część rozwałkowanego ciasta. Formę możemy przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, aby zapobiec zbyt szybkiemu rumienieniu się ciasta.

Formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i posypujemy je cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.

Życzymy smacznego ! Co sądzisz o przepisie „Uśmiech Teściowej” ? Swoją opinię zamieść na facebooku !

error: Treść zabezpieczona !!