3 proste przepisy: Legendarne sery domowej roboty.

Przygotowanie domowego sera nie jest tak trudnym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Czasami wystarczy tylko parę składników. Możesz to sprawdzić, czytając nasz wybór przepisów.

Domowy ser jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy, ponieważ w procesie jego przygotowania stosowane są wyłącznie wysokiej jakości produkty naturalne, bez konserwantów i innych chemicznych dodatków.

Paneer

Najsłynniejszy indyjski ser, który jest używany we wszelkiego rodzaju potrawach: od przystawek i zup po  desery. Przygotowanie go to bardzo prosty proces.

Składniki

  • 2 l świeżego mleka 
  • 50–70 ml soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Wymieszaj sok z cytryny z gorącą wodą i odstaw. Wlej mleko do rondla z grubym dnem i podgrzewaj na średnim ogniu. Delikatnie mieszaj aby się nie przypalił. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj rozcieńczony sok z cytryny, wymieszaj. Gdy twaróg oddzieli się od serwatki, wyłącz ogień.

Włóż masę twarogową do gazy złożonej w kilka warstw, wyciśnij nadmiar płynu. Aby pozbyć się smaku cytryny, możesz umyć ser pod bieżącą wodą. Opcjonalnie można przyprawić paneer solą i przyprawami. Aby twaróg miał bardziej zwartą konsystencję, moja mama zawiązywała gazę, wkładała taki ser w gazie pomiędzy dwie deski do krojenia i na górnej ustawiała garnek z wodą (lub coś ciężkiego) i zostawiała go na 1-2 godziny.

Domowy ser z Kurkumą

Taki domowy ser jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy, ponieważ zawiera naturalne przeciwutleniacze – kurkumę i czosnek. Gotowy ser ma piękny złoty odcień i niepowtarzalny smak.

Składniki

  • 1 l mleka o wysokiej zawartości tłuszczu (od 3,2%)
  • 1 l kefiru o wysokiej zawartości tłuszczu (od 3,2%)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie

Wlej do rondla 1 litr kefiru i 1 litr mleka, wymieszaj i włącz ogień. Jajka ubij z solą i wlej cienki strumień do gorącej mieszanki. Dodaj zioła, kurkumę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut.

Umieść gazę złożoną w kilka warstw na durszlaku. Wlej całą mieszaninę. Po odsączeniu serwatki przykryj masę płaską płytką i umieść coś ciężkiego na górze. Następnie włóż do lodówki najlepiej na noc, a co najmniej 4–5 godzin.

Ser „Papryka”

Ser ten jest bardzo smaczny i świetny do kanapek. Jeśli wybierzesz mleko prosto od krowy, które jest zazwyczaj bardzo tłuste, ser przypomina konsystencję sera sklepowego, a jeśli wybierzesz mleko kupione w sklepie, ser ma konsystencję jak suluguni. Paprykę nie powinno się mielić, ​​ale pokroić.

Składniki

  • 2 litry mleka
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 pokrojona drobno  papryka
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 pęczek ziół (pietruszka, bazylia, koper)
  • sól do smaku

Przygotowanie

Doprowadź mleko prawie do wrzenia i dodaj kwas cytrynowy. Po oddzieleniu serwatki przelej przez sito. Natychmiast dodaj do jeszcze miękkiego i gorącego sera zioła i przyprawy. Szybko wymieszaj ser i owiń gazę. Umieść pod czymś ciężkim przez 40–60 minut. A następnie włóśż do lodówki najlepiej na całą noc.

Jeśli podobają Ci się pomysł na domowe sery, udostępnij je znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!