Najlepsze rozwiązanie, które pomoże Ci pozbyć się kaszlu i oczyścić płuca – nawet, jeśli palisz nałogowo. Instrukcja.

Właściwości lecznicze różnego rodzaju syropów znane są od lat. To samo ma się przypraw oraz ziół. Leczyć nimi można praktycznie każdy rodzaj choroby.

Zmagasz się z kaszlem palacza? Rozwija się u Ciebie przeziębienie i nie możesz sobie sam z tym poradzić? Mamy rozwiązanie! Składniki syropu, który zaprezentujemy to głównie przyprawy znane od tysięcy lat, nie tylko ze swojego bogatego smaku oraz aromatu, ale również z właściwości leczniczych.

Czego będę potrzebować do zrobienia syropu?

Podstawą jest cebula. Chyba każdy kiedyś pił robiony przez mamę lub babcię przepyszny syrop z cebuli. Nie dziwne więc, że będzie jednym ze składników naszego syropu. Znane są od lat właściwości przeciwnowotworowe tego warzywa. Kolejnym składnikiem będzie kurkuma.

Przyprawa sprowadzona do Europy z dalekich krajów Azjatyckich, charakteryzuje się żółtym kolorem oraz specyficznym aromatem i smakiem. W medycynie wykorzystywana była od wieków ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe oraz antybakteryjne.

Zastosujemy w przepisie również Imbir, który ma podobne właściwości do tych, którymi charakteryzuje się cebula, ale również miód, który od lat w Polsce dodawany jest do mleka lub herbaty w celu złagodzenia stanów zapalnych.

Jakie będą mi potrzebne składniki?

Potrzebujemy:

  • 200g miodu
  • 2-3 plastry imbiru
  • 200g cebuli
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżka kurkumy

Wszystkie składniki bez najmniejszego problemu w dzisiejszych czasach znajdziemy w sklepie.

Przygotowanie leczniczego syropu

Całą wodę, która jest potrzebna do przyrządzenia syropu, należy doprowadzić do wrzenia. Cebulę kroimy w paski, imbir ścieramy. Kiedy woda zacznie się gotować, dodajemy cebulę, imbir oraz kurkumę, gotujemy na wolnym ogniu około dziesięć — piętnaście minut.

Po upływie tego czasu zdejmujemy naczynie z palnika, odstawiamy w chłodne miejsce, aby zawartość trochę ostygła. W momencie kiedy płyn będzie się robił letni, dodajemy miód i energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po dokładnym wymieszaniu syrop jest już gotowy do spożycia. Należy go przechowywać w lodówce.

Dawkowanie

Syrop należy przyjmować rano i wieczorem przez okres minimum tygodnia, aby mógł w pełni oczyścić nasze płuca. Po dwie łyżki rano oraz dwie na wieczór przed snem.

error: Treść zabezpieczona !!