Bez pieczenia, bez mąki, niesamowity smak, lepszego nie jadłaś: Słynne lekkie ciasto, które masz gotowe w 10 minut.

Prosty przepis, według którego przygotujesz niewymagający, ale jeszcze smaczniejszy deser, który od razu Ci się spodoba.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła lub herbatników kakaowych
  • 100 g orzechów włoskich (ewentualnie do smaku)
  • 80 g masła

Krem:

  • szczypta soli
  • 200 g nutelli
  • 400 g miękkiego twarogu lub mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml słodkiej śmietanki

Dekoracja:

  • orzechy i czekolada

Przygotowanie:

Dodaj ciastka do większej miski. Mielimy je za pomocą miksera. Teraz mieszamy orzechy, które następnie dodajemy do proszku biszkoptowego i mieszamy razem.

Do masy dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto powinno zachować swój kształt po wyrobieniu i nie uwalniać dużej ilości masła. Masę przelać do tortownicy o średnicy 18 cm, docisnąć szklanką tak, aby brzegi się podniosły. Reszta ciasta pokryje dno. Połowę twarogu lub mascarpone włożyć do miski, dodać nutellę i wymieszać .

Następnie wykładamy krem ​​na ciasto. W drugiej misce ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem. Ubij go z drugą częścią twarogu lub mascarpone. Krem nakładamy na ten z nutellą, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Gotowy deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie możemy pokroić i podać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!