Leniwa sałatka – szybka w wykonaniu. Radzę przygotować więcej słoików. Idealna na zimowe dni.

Nie ma nic lepszego na zimę niż leniwa sałatka – radzimy przygotować więcej porcji!

To sałatka idealna na zimowe dni, jest prosta w przygotowaniu, pasuje chyba do każdego dania, i co najważniejsze jest pyszna. Zawsze w błyskawicznym tempie znika z talerzy. Kiedy podasz ją gościom, stanie się słynna w całej rodzinie.

Składniki:

  • 800 g marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1,2 kg kapusty
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka tłuszczu roślinnego (oleju)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki octu
  • 4 łyżki gorącej wody

Wszystko na słoik około 0,5l.

Sposób przygotowania:

Ziarna pieprzu włożyć do słoika. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć ją do słoika lekko dociskając. Cebule obrać i pokroić w półpierścienie. Następnie ułożyć na marchwi.

Kolejną warstwę stanowi papryka. Należy usunąć z niej części nie jadalne (pestki) i pokroić w plasterki. Ułożyć w słoiku jako kolejną warstwę. Kapustę poszatkować i ułożyć w słoiku, lekko dociskając.

Pomidory obrać i pokroić w plastry ułożyć jako kolejną warstwę. Wszystkie warzywa lekko docisnąć. Następnie wlać wcześniej przygotowane 4 łyżki oleju roślinnego.

Maryna ta: do miski wrzucić sól, cukier, dolać olej i wodę. Wszystko bardzo staranie wymieszać. Zawartość wlać do słoika.

Słoiki zamknąć przykrywką, włożyć do garnka z wodą. Sałatkę gotować przez około 20 minut. Następnie owinąć ja kocem lub ręcznikiem. Tak pozostawić aż do wystygnięcia.

error: Treść zabezpieczona !!