Gdy nie masz czasu na lepienie zrób te leniwe pierogi z mięsem mielonym. Przepis idealny.

Nasza rodzina uwielbia domowe pierogi od tych małych po duże, z różnym nadzieniem.

Niekiedy niestety nie mamy czasu na czasochłonne ich przygotowanie i tu z pomocą przychodzi  ten genialny przepis! Szybkie, leniwe pierogi z mięsem mielonym to smaczne i proste danie, które przygotujesz szybko i przyjemnie. Koniecznie zapoznaj się z tą oryginalną recepturą!

Składniki:

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny (mielony) do smaku
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • 125 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Mięso mielone włóż do miski. Zwykle używam wołowiny, ale możesz użyć dowolnego rodzaju. Dodaj do niego posiekaną cebulę i czosnek. Mięso mielone dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj.

Za pomocą łyżeczek uformuj z masy małe kulki mięsne i ułóż je na talerzu lub blacie roboczym.

Jajko wbij do osobnego pojemnika, dodaj szczyptę soli i wymieszaj widelcem. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę.

W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj do niej sól, ziele angielskie i liść laurowy.

Zanurz każdy kawałek mięsa w przygotowanym cieście.

Włóż je do wrzącej wody i gotuj 3 minuty. Gotowe!


Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!