Banalnie prosty w wykonaniu Likier: „Cztery na cztery”. Uwielbiany przez gości.

Przepisów na likiery jest multum, aczkolwiek ten wyróżnia się tym, iż jest bardzo prosty. Ponadto, można do jego przygotowania użyć różnych owoców, a przez to urozmaicić sobie długie, piątkowe wieczory poprzez testowanie nowych smaków.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki owoców (np. wiśnie, maliny, czerwona porzeczka),
  • 4 szklanki wody,
  • 4 szklanki wódki,
  • 4 szklanki cukru.

PRZYGOTOWANIE

Cukier należy zalać ciepłą, przegotowaną wodą. Następnie trzeba do niej dodać umyte i wysuszone owoce. Później przychodzi czas, by dołączyć główny składnik – wódkę.

Całość przelewa się do szklanego słoika (może być trzylitrowy), przykrywa za pomocą pokrywki, a następnie chowa w ciemnym miejscu.

Musi tam stać minimum 10 dni, ale najlepiej, by były to równe dwa tygodnie. Na koniec trzeba odcedzić nalewkę przez gazę lub sitko do innego naczynia, chociażby szklanej butelki, by była gotowa do podania.

error: Treść zabezpieczona !!