W naszym domu to właśnie mój mąż zajmuje się jego przygotowaniem, a nawet nasi sąsiedzi często go zamawiają.
Zacznij od zrywania liści z 5-6 dużych gałązek mięty i umieść je w litrowym pojemniku. Następnie zalej liście wódką, zamknij pojemnik i dokręć pokrywkę. Przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez około tydzień, pamiętając o regularnym mieszaniu liści.
Po upływie tygodnia przygotuj syrop cukrowy: wsyp cukier do garnka, zalej wodą i ugotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Przecedź następnie nalewkę miętową przez sito do czystego pojemnika i połącz z ostudzonym syropem, dokładnie mieszając.
Teraz czas na przelewanie alkoholu do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez co najmniej miesiąc. Choć gotowy likier będzie po tym czasie, warto na niego zaczekać, gdyż stanie się on gwiazdą każdej uroczystości!