Napar z jabłka i liści laurowych – Ratunek dla bolących stawów i mięśni. Poprawia również odporność. Oto przepis

Ugotowane 3 liście laurowe wraz z jabłkiem stanowią idealny ratunek zwłaszcza dla odporności, wzroku oraz chorych mięśni. Warto wypróbować ten sprawdzony i przede wszystkim skuteczny przepis.

Zwykle liść laurowy wykorzystuje się w kuchni wyłącznie do przyprawiania dań. Dobrze wiedzieć, że może on przydać się w innych sytuacjach.

Regularne spożywanie tego napoju pomoże zmniejszyć stany zapalne stawów, ureguluje krążenie krwi, pomoże podczas migreny oraz wzmocni układ odpornościowy i pomoże zwalczyć choroby układu oddechowego.

Jabłko w swoim cennym składzie posiada przeciwutleniacze o przeciwzapalnym działaniu.

Ta herbata jest wzbogacona w witaminę C, dlatego warto ją spożywać również w przypadku grypy bądź przeziębienia. W skórce znajduje się rozpuszczalna pektyna błonnikowa, która w skuteczny sposób obniża poziom niechcianego cholesterolu. Ze względu na to nie zaleca się obierania jabłek.

Spożycie tego napoju wzmocni też serce. Liść laurowy działa natomiast zwalcza choroby serca, a także zmniejsza stres oraz ciśnienie krwi.

Zgodnie z wynikami badań, które wykonał Uniwersytet Nauk Medycznych w Iranie, liść laurowy redukuje tkankę tłuszczową oraz leczy kamienie nerkowe.

Ten napój może być stosowany przez diabetyków i działać profilaktycznie podczas cukrzycy, gdyż redukuje on poziom cukru we krwi. Inną zaletą tego napoju jest spowalnianie starzenia się komórek. W korzystny sposób wpływa również na astmę, zapalenie oskrzeli i poprawia pracę mózgu.

Składniki:

  • 3 liście laurowe,
  • 1 l wody,
  • 1 jabłko,
  • cynamon i miód – opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

Jabłko dokładnie umyć i przekroić je na 4 części, po czym usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Później należy wlać wodę do garnka i zagotować ją.

Następnie wrzucić liście laurowe, cynamon, Całość gotować około 5 minut. Na koniec wystarczy dodać jabłko, zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem na okres ok. 10 min.

Napój przecedzić przez sitko, dodać miód. Zaleca się, aby pić go rano na czczo albo wieczorem przed snem. Kuracja powinna trwać do 2 tygodni, a potem trzeba zrobić przerwę na 10 dni.

error: Treść zabezpieczona !!