Te liście pomagają w nadciśnieniu oraz ograniczają żylaki. Warto je stosować przez cały rok. Same zalety

Liście winorośli wykazują niezwykłe właściwości lecznicze i są przy tym bardzo smaczne.

Są one bardzo popularne szczególnie na południu Europy w takich krajach jak: Włochy, Francja, Albania oraz Grecja. W Polsce nie są znane ich właściwości, jednak warto, aby stały się one częścią naszej diety.

Zalety liści winorośli

  • Oczyszczają nerki, pęcherz oraz drogi moczowe
  • Wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi
  • Działają przeciwnowotworowo, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy
  • Spowalniają proces starzenia dzięki zawartym w owocach oraz liściach resweratolowi
  • Obniżają ciśnienie krwi, pobudzają krążenie oraz chronią naczynia krwionośne
  • Zmniejszają podrażnienia, swędzenie, zaczerwienienia oraz obrzęki
  • Pobudzają pracę jelit
  • Chronią wątrobę
  • Zapobiegają powstawaniu ciężkich chorób, takich jak: nadciśnienie oraz cukrzyca

Jak stosować liście winorośli?

Liście winorośli oprócz zastosowania bezpośredniego w daniach można stosować w okładach na ciało oraz w różnego rodzaju naparach i herbatach. Okłady z liści winorośli przygotowywane są podobnie jak okłady z kapusty, czyli są wstępnie lekko ubijane i przykładane na ciało.

Herbata z suszonych liści winorośli przynosi ulgę szczególnie podczas przeziębienia oraz grypy.

Taką herbatkę najlepiej przygotować z 2 łyżek suszonych liści, którą należy zalać 200 ml wrzącej wody i wypić po około 5 minutach po zaparzeniu.

Z kolei wywary z liści mają doskonały wpływ na różnego rodzaju choroby skóry. Liście winorośli dodane do kąpieli pomagają w zwalczaniu różnego rodzaju zapaleń oraz podrażnień.

Podczas bólu kolan, warto zastosować opatrunek z liści. Taki opatrunek przygotowuje się z około 30 liści winorośli, które należy zagotować i zaparzać przez około 15 minut.

Następnie w wywarze należy zamoczyć gazę i przyłożyć na kolano. Dla wzmocnienia efektu warto przykryć kompres folią i ciepłym ręcznikiem na kolanie i pozostawić przez noc.

Liście winorośli oprócz swoich zdrowotnych właściwości są również bardzo smaczne. Doskonale się nadają się do różnego rodzaju dżemów oraz marmolad, nadając im atrakcyjny i niespotykany smak oraz aromat.

error: Treść zabezpieczona !!