Luksusowy deser, który zachwyci gości: smakuje obłędnie. Będzie gwiazdą każdej uroczystości!

Chcesz zachwycić gości luksusowym deserem, który pięknie wygląda i smakuje, a jednocześnie jest niesamowicie prosty w wykonaniu?

Koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu!

Składniki na ciasto (proporcje dla blachy o wymiarach 25×30 cm):

  • 140 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 120 g masła
  • 10 g cukru pudru
  • 5 g soli
  • 4 jajka

Składniki na nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 10 g cukru waniliowego
  • 120 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 20 g rozpuszczonej czekolady
  • 20 g karmelu

Sposób wykonania:

Do garnka dodaj wodę, mleko, masło, cukier, sól oraz mąkę. Ugotuj zwarte ciasto, które będzie dało się oddzielić od ścian garnka. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu w trakcie gotowania.

Przełóż ugotowane ciasto do miski i dodaj jajka. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nią ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

W tym czasie przygotuj krem.

W misce połącz za pomocą trzepaczki mąkę, cukier, cukier waniliowy i jajka. W garnku zagotuj mleko i dodaj do niego powstałą masę. Gotuj razem aż do zgęstnienia kremu. Pod koniec dodaj miękkie masło.

W osobnym naczyniu ubij śmietanę. Dodawaj ją stopniowo do reszty składników.

Tak powstałym kremem polej ciasto i wygładź powierzchnię. Wstaw całość do lodówki na 2 godziny.

Ciasto udekoruj rozpuszczoną czekoladą i karmelem.

error: Treść zabezpieczona !!