Jaki majonez jest najlepszy: To proste – taki, który zrobimy sami w domu. Ten przepis musisz więc bardzo dobrze zapamiętać.
3 772
Nie ma nic pyszniejszego niż samodzielnie przygotowane danie. Nie inaczej jest ze składnikami. Dowiedz się jak przyrządzić majonez, który zachwyci twoich gości.
Jego przygotowanie jest proste, szybkie, przyjemne i co najważniejsze – nie wymaga wielu składników. Wszystkie znajdziesz w swojej lodówce. Oto one:
100 ml mleka (temperatura pokojowa)
200 ml oleju (temperatura pokojowa)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie majonezu jest równie proste jak zapamiętanie listy składników.
Najpierw należy wlać mleko i olej o temperaturze pokojowej do pojemnika. Następnie przy pomocy blendera lub innego urządzenia trzeba ubić składniki.
Na koniec pozostaje tylko dodać sok z cytryny, musztardę, czosnek oraz sól i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje.
I gotowe! W ten sposób przygotowany majonez należy przechowywać w lodówce od 5 do 7 dni.