Jaki majonez jest najlepszy: To proste – taki, który zrobimy sami w domu. Ten przepis musisz więc bardzo dobrze zapamiętać.

Nie ma nic pyszniejszego niż samodzielnie przygotowane danie. Nie inaczej jest ze składnikami. Dowiedz się jak przyrządzić majonez, który zachwyci twoich gości.

Jego przygotowanie jest proste, szybkie, przyjemne i co najważniejsze – nie wymaga wielu składników. Wszystkie znajdziesz w swojej lodówce. Oto one:

  • 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 200 ml oleju (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie majonezu jest równie proste jak zapamiętanie listy składników.

Najpierw należy wlać mleko i olej o temperaturze pokojowej do pojemnika. Następnie przy pomocy blendera lub innego urządzenia trzeba ubić składniki.

Na koniec pozostaje tylko dodać sok z cytryny, musztardę, czosnek oraz sól i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje.

I gotowe! W ten sposób przygotowany majonez należy przechowywać w lodówce od 5 do 7 dni.

error: Treść zabezpieczona !!