Lekkie, pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Przepis idealny. Lepsze od zwykłych.

Pyszne, lekkie i mięciutkie naleśniki na majonezie – to świetna alternatywa dla ich tradycyjnej formy. 

To idealne zastępstwo dla tradycyjnej formy naleśników smażonych na mleku. Są wyjątkowo smaczne, puszyste, a w lodowce pozostają świeże przez długi czas. Bardzo dobrze również wyglądają.

Te pyszne naleśniki można podawać na kilka sposobów – słodko, z owocami, miodem lub konfiturą lub jeśli nie mamy ochoty na słodkie wystarczy do ciasta nie dodawać cukru, a nadzieniem może być np mięso lub grzyby.

Składniki:

  • woda – 0,5l
  • mąka pszenna – 9 łyżek
  • majonez – 2 łyżki
  • jaja – 2 sztuki
  • cukier – 2 łyżki
  • cukier wanilinowy – 15 g
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Jaja, majonez, cukier, cukier wanilinowy  i sól wymieszać dokładnie przy wykorzystaniu trzepaczki lub miksera. Dolać podgrzaną wodę i wsypać mąkę, mieszać do momentu aż nie będzie grudek.

Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię posmarować należy olejem, ale tylko przed nalaniem pierwszego naleśnika. Na rozgrzaną patelnię nalać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.

Teraz wystarczy już tylko posmarować je nadzieniem i gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!