Makowe ślimaczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania. Moja rodzina je uwielbia
63
Zastanawiasz się jaką słodką niespodziankę przygotować dla swoich bliskich, aby zachwycić ich nowym pysznym smakiem? Ten przepis jest dla Ciebie!
SKŁADNIKI
2 łyżeczki suchych drożdży
4 łyżki cukru
50 ml ciepłej wody
100 g margaryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
250 ml mleka
200 g maku
260 g chałwy
500 g mąki
100 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłej wodyDodaj mleko, pozostały cukier i olej słonecznikowy. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj margarynę, cukier waniliowy, przesiej mąkę i wbij 2 jajka. Zagnieć elastyczne ciasto.
Następnie przygotuj nadzienie. Aby nadzienie makowe do ślimaczków nie okazało się zbyt suche i gorzkie, należy zalać mak wrzącą wodą i gotować go przez 10 minut. Następnie przelej zawartość garnka przez sito, włóż mak do blendera wraz z chałwą i wymieszaj składni w jednorodną masę.
Ciasto podziel na kilka równych części i rozwałkuj każdą w owalne ciasto. Każde ciasto z kolei posmaruj nadzieniem makowym i zwiń w rulon. Pokrój je na małe kawałki o tym samym rozmiarze. Posmaruj blachę do pieczenia olejem słonecznikowym, połóż na niej ślimaczki.
Następnie wymieszaj 1 jajko z cukrem pudrem i obficie posmaruj mieszaniną przyszły deser.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz ślimaczki przez 20 minut Smacznego!