Makowe ślimaczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania. Moja rodzina je uwielbia

Zastanawiasz się jaką słodką niespodziankę przygotować dla swoich bliskich, aby zachwycić ich nowym pysznym smakiem? Ten przepis jest dla Ciebie!

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml ciepłej wody
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 g maku
  • 260 g chałwy
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłej wodyDodaj mleko, pozostały cukier i olej słonecznikowy. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj margarynę, cukier waniliowy, przesiej mąkę i wbij 2 jajka. Zagnieć elastyczne ciasto.

Następnie przygotuj nadzienie. Aby nadzienie makowe do ślimaczków nie okazało się zbyt suche i gorzkie, należy zalać mak wrzącą wodą i gotować go przez 10 minut. Następnie przelej zawartość garnka przez sito, włóż mak do blendera wraz z chałwą i wymieszaj składni w jednorodną masę.

Ciasto podziel na kilka równych części i rozwałkuj każdą w owalne ciasto. Każde ciasto z kolei posmaruj nadzieniem makowym i zwiń w rulon. Pokrój je na małe kawałki o tym samym rozmiarze. Posmaruj blachę do pieczenia olejem słonecznikowym, połóż na niej ślimaczki.

Następnie wymieszaj 1 jajko z cukrem pudrem i obficie posmaruj mieszaniną przyszły deser.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz ślimaczki przez 20 minut Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!