Szybki i prosty przepis na makowiec z twarogiem – najlepszy przepis jaki znam

Szybki i prosty przepis na makowiec z twarogiem! W domu wszyscy uwielbiają to pyszne ciasto!

Kiedy byłam w Dreźnie poznałam znakomity przepis na niemiecki makowiec z twarogiem. Jego nadzienie jest niezwykle smaczne! Ciasto jest duże i wysokie, tak więc starczy go spokojnie dla dużej rodziny. Przepis opiera się na kruchym cieście, a wewnątrz znajduje się delikatne i smaczne nadzienie twarogowo-makowe.

Najcięższą kwestią przepisu jest zostawienie ciasta w formie do czasu jego ostygnięcia. Do wykonania ciasta potrzebne są niedrogie i proste składniki, które są łatwo dostępne w każdym sklepie.

Makowiec z pysznym twarogiem zaskoczy wszystkich nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem!

Składniki na ciasto:

  • mąka (190 gram)
  • masło (90 gram)
  • cukier (80 gram)
  • sól (szczypta)

Składniki na nadzienie:

  • mleko (450 ml)
  • masło (60 gram)
  • cukier (90 gram)
  • mak (100 gram)
  • jajka (1 sztuka)
  • kasza manna (90 gram)
  • twaróg (150 gram)
  • sól (szczypta)

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!