Turecki deser z 4 składników. Prosto i szybko. Ten lekki i owocowy przysmak każdemu zasmakuje
3 145
Jeżeli czujesz przesyt ciężkich ciast i kalorycznych deserów mamy dla Ciebie przepis na lekki i owocowy przysmak.
Deser turecki ma konsystencję gęstego żelu i obłędny mandarynkowy aromat, a za każdym razem możesz wybrać inny rodzaj soku!
Składniki:
400 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynki lub innych owoców
3 łyżki cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka masła
wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Postaraj się aby sok, który wybierzesz był jak najbardziej klarowny: usuń pestki i większe cząstki miąższu. Sok wlej do garnka, dodaj skrobię i cukier, mieszaj dokładnie aż pozbędziesz się grudek.
Płyn postaw na palniki i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Po kilku minutach, dzięki obecności skrobi, masa uzyska konsystencję gęstego dżemu. Zdejmij garnek z palnika, dodaj łyżkę masła i ubij trzepaczką.
Szklanki posmaruj masłem i przelej do nich mandarynkową pulpę. Całość włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Po schłodzeniu, deser z łatwością wyciągniesz ze szklanek. Pozostaje już tylko pokroić go w grube plastry i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Smacznego!