Marchewka po koreańsku – Przepis z rąk sprzedawczyni na targu.
872
Zacznij od przygotowania marchewek. Obierz je i zetrzyj na specjalnej tarce, która nazywana jest niszczarką lub tarką do koreańskich marchewek. Do przygotowania około jednego kilograma marchewki będziesz potrzebować mniej więcej jednej łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru.
Co do przypraw zależy to od indywidualnych preferencji smakowych. Po starciu marchewki przełóż ją do przygotowanego wcześniej głębokiego naczynia i dopraw solą i cukrem. Następnie całość skrop 2- 3 kroplami octu.
Pokrój drobno cebulę i przełóż ją na patelnię, podsmaż z odrobiną oleju roślinnego aż do momentu kiedy cebula będzie miękka. Gdy już zmięknie dorzuć odrobinę czerwonej papryki.
W między czasie do marchewki dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i z patelni przerzucić cebulę. Całość przypraw dodatkowo kolendrą i czarnym pieprzem( po około pół łyżeczki). Dokładnie wymieszaj i smaczne danie gotowe.
Gotową sałatkę możesz odstawić na 2-3 godziny do lodówki, dzięki temu nabierze soczystości i będzie jeszcze lepiej smakować. Smacznego!