Jem i nie boję się że przytyję – Roladka marchewkowa – Jedz bezkarnie o każdej porze dnia.

Jeśli samodzielnie przyrządzasz potrawy na świąteczny stół, zapewne posiadasz listę tych ulubionych, którymi chcesz się popisać przed swoimi gośćmi.

Mamy coś, czym na pewno mile ich zaskoczysz. Pyszna, soczysta i zdrowa roladka marchewkowa – wprost idealna i bezkonkurencyjna. A do tego DIETETYCZNA!

Marchewkowa roladka na każdą okazję

Roladkę marchewkową możesz przygotować na wiele sposobów, wykorzystując do tego różne nadzienia. Ciasto wciąż pozostaje uniwersalne, jednak po dodaniu bakalii, cynamonu i szczypty cukru, zjesz je nawet bez nadzienia.

Czego potrzebujemy do wykonania ciasta?

Składniki na ciasto:

  • 750 gram marchwi
  • 5 świeżych jaj
  • 1 łyżka cukru (tylko wtedy, gdy przygotowujesz je na słodko)
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i inne przyprawy do smaku

Składniki na nadzienie (wersja na słono):

  • 200 gram zmielonego, miękkiego twarogu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • koperek lub inne ulubione zioła (1 pęczek)

Składniki na nadzienie (wersja na słodko):

  • 200 gram zmielonego, miękkiego twarogu
  • szczypta wanilii
  • około dwóch łyżek rodzynek
  • 2 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

Obrane marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż marchewkę przez około 5 minut pod przykryciem. Następnie odstaw do przestudzenia.

W tym czasie zajmiemy się jajkami. Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z solą i kurkumą. Ewentualnie dodajemy kilka ulubionych przypraw, po czym dodajemy przestudzone marchewki. Białka ubijamy na sztywną pianę z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć lekką i puszystą konsystencję.

Wylej ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez około 15 do 20 minut.

Ciasto nam się piecze, a my zabieramy się do przygotowania nadzienia

Wersja na słono:

ser mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, solą i ziołami. Jeżeli dysponujemy świeżymi w pęczkach, również drobno siekamy. Opcjonalnie doprawiamy innymi przyprawami według uznania.

Wersja na słodko:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut, następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i rodzynkami. Opcjonalnie dodajemy cukier.

Upieczone i przestudzone ciasto wyjmujemy na folię spożywczą obracając pergaminem do góry. Ostrożnie usuwamy pergamin i nakładamy przygotowane nadzienie równomiernie rozprowadzając. Następnie całość zwijamy w rulon okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Po lekkim schłodzeniu kroimy na porcje i podajemy na stół. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!